Her İşimiz Şerîat Üzere Olmalıdır



Her İşimiz Şerîat Üzere Olmalıdır

 

Üstâdımız Mahmud Efendi Hazretleri, şeriata tam bir bağlılık ve Sünnet-i Seniyye’ye tavizsiz bir ittibâyı düstur edinmiş, bu konuyu sohbetlerinde daim işlemiştir. Nitekim bu sohbetlerden birinde konuyla ilgili şöyle buyurmuştur: “Her işimiz şerîat üzere olmalıdır. Helâya sol ayakla girilir, sağ ayakla çıkılır. Girerken de çıkarken de okunacak duâlar vardır. Namaz abdesti alırken acaba kaç kişi abdest duâlarını okuyor? Bunları okumak müstehâbdır. Bu duâlar okunmaz ise abdest olmaz demek değildir; fakat okunulması lâzımdır.

      Mevla Teâlâ, Kur’ân-ı Kerîm’de kolayca, rahatça anlayabileceğimiz şekilde bize şerîatı anlatıyor. Eğer bu şerîatı yaşarsanız; size ne Sırp, ne Rus, ne Amerika dokunabilir! Bizler neden korkacağız? Onlardan mı, Hayır! Biz, şerîatın uygulanmamasından korkacağız!

      Camiye girerken ve çıkarken, eve girerken ve çıkarken; giyinirken, yerken ve içerken hep, “şerîatı muhafaza ediyor muyuz, etmiyor muyuz?” düşüncesi içerisinde bulunmalıyız.

      Allâh-u Teâlâ, Karadeniz’in dağını, ovasını ve yaylalarını altın, gümüş yaptı, yani verimli kıldı, her taraf çay… Köylülerimizin eline milyonlar geçiyor. Fakat bir dahaki senenin çay satımına kadar halkın elinde beş kuruş kalmıyor. Kimi Bafra’ya, kimi Samsun’a, kimi İstanbul’a gidiyor; sokaklarda, gazinolarda, kahvelerde boşu boşuna vakit geçirip parayı harcıyorlar. (Mahmud Efendi Hazretleri, Sohbetler, 2/165-166)

Yorum Gönder

0 Yorumlar