Mehmed Zâhid Kotku Hazretleri’nin Hayatı


Mehmed Zâhid Kotku Hazretleri’nin Hayatı

Son dönem Evliyânın ve ulemânın büyüklerinden Mehmed Zahid Kotku Hazretleri 1897 yılında Bursa’da doğmuştur. Baba ve annesi Kafkasya’dan göç eden Müslümanlardandır. Henüz 3 yaşlarındayken annesini kakybetmiştir.

      Mehmed Zâhid Efendi (Rahmetullâhi Aleyh) ilk mektebi Oruç Bey İbtidâîsi’nde okudu, Maksem’deki i’dâdîye devam etti. Sonra Bursa Sanat Mektebi’ne girdi. 18 yaşlarında askere celb olundu. Ordunun Suriye’den çekilmesinden sonra, İstanbul’a döndü.16 Temmuz 1920 Cuma günü Vilayet önünde bulunan Fatma Sultan Camii yanındaki Gümüşhâneli Tekkesi’ne giderek Şeyh Ömer Ziyâeddin Efendi’ye intisâb eyledi. Bu zât-ı şerifin vefatından sonra, Tekirdağlı Mustafa Feyzi Efendi’den hilâfetnâme aldı.

      Bayezit, Fatih ve Ayasofya Camii ve medreselerinde derslere devam etmiş, bu esnada hafızlığını da tamamlamıştır. Tekkelerin kapatılmasından sonra Bursa’ya dönüp evlenmiştir. 1929’da vefat eden babasının yerine Bursa ovasındaki İzvat Köyü’nde 15-16 sene kadar imamlık ettikten sonra, Üftâde Câmi-i Şerîfi’ne tayin edilmiş ve burada 1945-1952 yılları arasında hizmet eylemiştir.

      1952 Aralığında Gümüşhaneli Dergâhı postnişini Kazanlı Abdülaziz Bekkine’nin vefâtının ardından İstanbul’a gelip irşâd vazifesini devraldı. 1958’de İskenderpaşa Camii’ne atandı ve hizmetlerini vefâtına dek burada yürüttü. Hac menâsikini ancak güçlükle îfâ edebildikten sonra, ağır hasta vaziyette İstanbul’a döndü. Bir hafta sonra 13 Kasım 1980’de vefât etti. Süleymaniye Külliyesi’nde, Kānûnî Süleyman Türbesi arkasında medfûndur.

Yorum Gönder

0 Yorumlar