Yemeği Duâ ile Bitirmek Sünnettir

Peygamber Efendimiz (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem) yemeğini yedikten sonra Elhamdülillah, “Bize yediren, içiren, Müslüman olmayı nasib eden Allah’a hamdolsun!” (Ebû Dâvûd, No:475) diyerek duâ ederdi. Bu duâlar bizlere muhtelif şekillerde rivâyet edilmiştir. Nitekim bir başka rivâyette şöyle şöyle bir duâ gelmiştir: “Allah’ım! Bize bu yediğimiz yemek sebebiyle bereket ver, hakkımızda bu yemeği mübarek kıl! Bize bu yemekten daha hayırlı olanını yedir!” (Tirmizî, Dea‘vât:55)

Enes ibnü Mâlik (Radıyallâhu Anh) anlatıyor: Rasûlullâh (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: “Yemeğini yedikten sonra şu şekilde duâ eden kimsenin geçmiş günahları bağışlanır, “Sarf edilen güç ve kuvvet bana ait olmadığı halde bu nimeti bana yediren, bana rızık olarak takdir buyuran Allah’a hamd olsun!” (Tirmizî, Dea‘vat:56)
Duânın en faziletlisi kısaca yapılanıdır. Peygamber Efendimiz (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem) yemeklerini yedikten sonra kısaca “Elhamdülillah” diyerek duâ ederlerdi. Zira bir hadîs-i şerîfte şöyle buyrulmaktadır: “Zikrin en faziletlisi ‘Lailahe illallah’, duânın efdali de ‘Elhamdülillah’ demektir.” (Süyûtî, Câmi‘u’s- Sağîr:1/49)

Peygamber Efendimiz (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem) bazı durumlarda kısa bazı zamanlarda ise uzun duâlar yapmıştır. Bu itibarla, yemekten sonra uzun ya da kısa duâlarda bulunmak mubahtır. Duânın tek bir kalıbı ve sıgası yoktur. Nakledilmiş olan duâları tercih etmek sevimli olmakla beraber, dileyen gönlünden geldiği gibi de duâ edebilir.

Uzlet İlim Yayma Çağrı Merkezi Hattı: (0216 223 00 56)

Yorum Gönder

0 Yorumlar