Mevlânâ Ali Rızâ el-Bezzâz Hazretleri




İnsanları rızâ-i Hakk’a ulaşmanın yollarını öğreten altın silsilenin 34. halkası Mevlânâ Ali Rızâ el-Bezzâz Hazretleri, Bulgaristan’ın Ahyolu (Ohyo) kasabasında doğdu. Ailesiyle beraber Bandırma’ya hicret etti ve günümüzde Bentbaşı Mahallesi olarak anılan mahalleye yerleşti.

Oldukça zengin bir ailenin evlâdıydı. Annesi Şerife validemiz, hayırsever bir hanımefendi olup imarete önem veren biriydi. Yaptırarak halkın istifadesine sunduğu iki çeşmenin hâlen faal olduğu beyan edilir.
Mevlânâ Ali Rızâ el-Bezzâz Hazretleri, “Bezzâz” unvanından da anlaşılacağı üzere, manifaturacı yani kumaş ticaretiyle ilgilenen biriydi.
Mevlânâ Ali Rızâ el-Bezzâz Hazretleri, her şeyden önde tuttuğu takvâsını, ticaretinde de muhâfaza etti. Variyetle olan münasebetini, İslâmiyet’in hududlarına ve takvâ ölçüsüne göre geliştirdi. Mürşidi Mevlânâ Halil Nûrullâh Hazretleri’ne intisab ettikten sonra büyük bir teslimiyetle kısa sürede çok mesafe kat etti. Böylece onun hayatı, bir mü’minin variyetle münasebetinin nasıl olması gerektiği konusunda bizler için önemli bir örnek teşkil etti.

Mevlânâ Ali Rızâ el-Bezzâz Hazretleri, Tarîkat-ı Aliyye-i Nakşibendiyyenin: “Halk içinde Hak’la beraber olmak” esasını, emsal olacak derecede, hayatına önemle tatbik etti. Mevlânâ Ali Rızâ el-Bezzâz Hazretleri, tarîkat-ı aliyyenin edeb ve erkânını tatbik, mürîdânın riâyet etmesi gereken ölçüleri muhafaza konusunda tavizsizdi. Mevlânâ Ali Rızâ el-Bezzâz Hazretleri, Hicrî 1330 senesinde Bandırma’da vefât etmiştir. Kabri, Tekke Camii’nin hazîresinde bulunan, önemli bir ziyâretgâhtır. Mevlâ Teâlâ sırlarını âlî eylesin!

Mevlânâ Ali Rıza el-Bezzâz Hazretleri’nin Ali Haydar Efendi Hazretleri’ne Mektûbu
“Sevdiğiniz şeylerden Allah yolunda harcamadıkça (en) iyiye eremezsiniz.” (Âl-i İmrân Sûresi:92)

www.uzletder.com
www.instagram.com/uzlet_der
www.facebook.com/uzletdernegi
www.alirizasadehocaefendi.com

Uzlet İlim Yayma Çağrı Merkezi Hattı: (0216 223 00 56)

Yorum Gönder

0 Yorumlar